CONSERVATIEBANDEN – LIMP VELLUM BINDINGS

Ofschoon we altijd proberen boeken in hun originele banden te bewaren, is dit niet altijd mogelijk. Soms hebben boeken hun oorspronkelijke band verloren, soms zijn er nog slechts fragmenten of flarden over, soms zijn ze herbonden geweest in gerecycleerde vroegere banden, of herbonden met onaangepast nieuw materiaal.  Het herinbinden van een boek in een band die eventueel lijkt op het origineel is dikwijls niet de beste optie.

In die gevallen en wanneer een boek in aanmerking komt omwille van zijn karakteristieken, kan geopteerd worden voor het aanbrengen van een flexibele perkamenten binding. Dit type band werd ontwikkeld door Christopher Clarkson toen hij meehielp om boeken te redden na de overstroming in Florence in 1966.

De binding bestaat uit perkament zonder borden. Het wordt aangeregen aan het boek. Het is licht van gewicht en heeft goede structurele eigenschappen. Het is compleet omkeerbaar omdat de hechting tussen boek en band verzekerd wordt door de aluingelooide stroken waarop het boek is gebonden.


Dit is wat wij doen:

Onze conservatiebanden zijn gelijk aan de flexibele perkamenten banden van Christopher Clarkson. We hadden het geluk de techniek te kunnen leren van de Master himself. De bindingen worden gemaakt op de maat van het specifieke boek. Klanten wensen dikwijls nog een bijgaande zuurvrije conservatiedoos om de flexibele perkamenten band, mooi in zijn eenvoud, verder te beschermen.

 

Voorbeelden