CONSERVEREND MONTEREN EN INLIJSTEN

Conserverend monteren en inlijsten is een manier van werken waarbij tekeningen, prenten of andere geschikte objecten op een verantwoorde manier publiek kunnen tentoongesteld worden.  Het is ook een manier om in privésfeer mooie stukken een langer leven te verzekeren. Conserverend monteren in passe-partouts wordt in collecties ook toegepast bij het opbergen in zuurvrije conservatiedozen.

Bij conserverend monteren worden enkel museumkwaliteit karton en papier gebruikt voor de passe-partouts en de achterborden. Deze moeten ligninevrij zijn, zuurvrij, gebufferd en vrij van oxiderende en andere schadelijke stoffen.

De objecten worden gemonteerd met aangepaste technieken zonder het gebruik van kunstlijmen. Alleen stijfsels kunnen spaarzaam gebruikt worden voor het aanbrengen van zogenaamde T- of V- scharnieren aan de achterzijde van de te monteren objecten.

Voor conserverend inlijsten zijn ook aangepaste lijsten nodig. Deze mogen geen schadelijke gassen of stoffen afgeven of verval veroorzaken.  Als glas wordt best gebruik gemaakt van UV-reflecterend glas dat beschermd tegen verval.


Dit is wat wij doen:

We monteren tekeningen, prenten, kaarten en ander grafische documenten volgens de stricte regels van het conserverend inlijsten. We gebruiken enkel eerste kwaliteit materialen en professioneel aanvaarde technieken.

We monteren alle tweedimensionele objecten voor tentoonstellling, bewaring in zuurvrije conservatiedozen of voor het verhoogde genot van privéverzamelaars.


Voorbeelden